12 november 2016

STORA JULBOKEN - EN START PÅ EN NY TRADITION


EN BOK ATT TA MED SIG GENOM LIVET.När jag var liten hade vi en julbok som jag slaviskt tittade i varje jul. Beundrade bilderna, tänkte hur jag skulle bygga de där snöyramiderna, vilka former på lussekatterna vi skulle göra i år osv. Det var ingen vacker bok men älskad. Vill ni se hur den såg ut (har tyvärr inte den kvar) så kan ni kika på Kokboksantikvariatet. Åhh va jag älskade den boken.


Nu har jag fått chansen att kolla in och läsa en nu julbok, Stora julboken av Jan -Öjvind Swahn och jag är toppförälskad. Så vackra bilder, så mycket som påminner om min gamla kära barnbok fast i helst nu tappning. Bättre bok än den här kunde jag knappt önska mig till jul. & jag hoppas att barnen ska vara de som gillar den llra mest, som vid varje jul frågar efter boken, kommer med nya idéer och utbrister "Det här vill jag göra i år".Den här boken är full av så fantastiska bilder att jag blir helt lyrisk. Älskar böcker där man bara kan sitta och bläddra och det ger ändå både stämning och glädje. Att den här dessutom innehåller massor av traditioner från förr ser jag som ett plus, jag är inte superduktig på vad de exakta traditionern var men det kommer jag bli. Jag ser verkligen fram mot att slå mig ner framför brasan och läsa boken från första sidan till sista. Tills dess har jag läst lite här och där och den är verkligen intressant.Åhh, den här bilden väcker så mycket känslor i mig. Den här eller en väldigt, väldigt lik kollade jag på varje jul sen jag var liten för att lära mig göra de olika figurerna. Prästens hår var naturligtvis roligast men svårast. Men som barn får ju saker gärna vara stora, speciellt när det gäller lussekatter och dylikt :-)


Boken kommer stå på vårt traditionella gottebord i köket som börjar fyllas lite med pepparkakor, julchips, jultidningar och lite annat. Då är den lättillgänglig och alla kan titta i den när de vill. Det är heller ingen bok jag tycker man ska vara extra rädd om, den ska användas, den ska bläddras i, den ska läsas. Den ska vara med i många år och bli precis lika älskad som Den stora julboken jag hade när jag var liten. Det är i alla fall målet. Om den om åtta år har både lussebullssmet på nån sida och peparkakssmulor på någon sida så känner jag att den har blivit precis det jag vill att den ska bli. Använd.


Jag har som sagt inte läst den från pärm till pärm än men jag rekommenderar den för alla bilder, recept, historierna jag hunnit läsa och tanken på hur den ska gå i generationer. Detta är boken för alla julälskare. Hoppas ni kommer tycka lika mycket om den som jag.


Ni hittar den säkert på massor av ställen men på Bokus.com kostar den 195 kr och det tycker jag är ärr helt ok pris.  Boken ges ut på Ordförlaget och ta en sväng in om där om ni är nyfikna på vad mer de ger ut.

1 kommentar:

  1. God jul!
    Tack för boktipset. Den ska jag önska mig i julklapp.
    Hälsningar,
    Anna, www.sagolikjul.sagolikt.me.uk

    SvaraRadera

MERRY CHRISTMAS!

& ett stort tack för att du har lämnat en kommentar på min blogg.

Välkommen åter!