19 oktober 2015

Vinterns guld.





MOSTER GIAS UNDERBARA LUSSEBULLAR.



Jag har ju delat med mig av det här receptet innan men då en hel del nya läsare har tillkommit (kul, hoppas ni ska trivas!) så kör vi det igen. Plus att jag bakade dessa igår och har nytagna bilder så då får en ju passa på.



Igår använde jag mig av ett ekologiskt saffran från Iran som min man köpt åt mig via jobbet. Någon förälder sålde åt barnens fotboll/handboll/skola eller vad det nu var och då passade han på, perfekt så här inför juletid.








Färgen! Underbar.



Receptet kommer längst ner i inlägget så att det ska vara lätt att läsa. Ett trick när en gör saffransbullar är att hälla i saffranet i det smälta smöret och låta smör, saffran och mjölk bli fingervarmt.



Innan jäsning.

Efter jäsning!






De här bullarna kan en faktiskt göra året om, de är lite en kombination av kanelbullar och lussekatter och superenkla att göra. & supergoda såklart.




RECEPT:


Saffransbullar:
150 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
2 påsar saffran (1 gram)
1/2 brk kesella
1 1/2 dl vit baksirap
1 ägg +1 ägg till pensling
1/2 tsk salt
ca. 15-17 dl vetemjöl (känn efter, jag använder mellan 15-17 dl)


Fyllning:
100 gr rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 1/2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1 påse (50 gr) hackade mandlar

Ugn 250 gr 7-9 minuter Jäsning 1: 40 minuter Jäsning 2: 25 minuter


Smält smöret i en kastrull, lös upp saffranet i smöret och häll i mjölken. Värm upp till fingervarmt, ca 37 grader.


Smula ner jästen i en bunke, häll på sirapen och lös upp jästen. Häll i mjölkblandningen och rör om. Knäck ett ägg i bunken och i med kesellan och saltet. Rör i mjölet och rör tills du har en smidig och härlig deg.


Häll ut degen på ett bord eller bänk och knåda den smidig. Jag brukar ha lite mjöl på bordet så att degen får lättare att släppa. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 40 min.


När degen jäst klart så gör två längder som du skär totalt i 30-35 lika stora  delar. Forma till runda bollar och lägg på bakplåtspapper. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.


Rör ihop fyllningen i en liten bunke.


När bullarna jäst klart tar du och gör ett hål i varje bulle med ett mjölat finger. Fyll sedan hålet med lite av fyllningen. Pensla bullarna med ett hopvispat ägg. In i ugnen i 7-9 minuter (håll koll, i min ugn är det 7 min max) och njut sedan av lussebullar med ljuvlig fyllning.



Hoppas det smakar!




3 kommentarer:

  1. Sluta!! Jag sjunger julsånger och är helt julig nu på grund av allt fantastiskt du visar och skriver om. :D Måste hålla igen ett litet tag till så att jag inte går all in alldeles för tidigt.
    Borde inte du få skriva en julkrönika i någon veckotidning? Det skulle vara en stor hit! Varje vecka från november fram till jul.
    Ha en fin måndag! Kram

    SvaraRadera
  2. Gillar din nya font skarpt
    Kram

    SvaraRadera
  3. Men guuuud vad sugen jag blev på saffransbullar nu. Fyllningen!!!! Måste testa.

    SvaraRadera

MERRY CHRISTMAS!

& ett stort tack för att du har lämnat en kommentar på min blogg.

Välkommen åter!