30 oktober 2015

Saffransbiscotti - som solsken på burk.








ÄLSKAR BISCOTTI!


Det här är en av mina favoritkakor till jul, speciellt om jag dricker en tomtelatte eller liknande, som är ganska mättande i sig själv, då tycker jag att det räcker med en biscotti som tilltugg för att det ska kännas riktigt, riktigt bra.


Eftersom att jag tycker att de är så bra så bestämde jag mig för att testa på att baka en plåt, att ha hemma och kunna bjuda oväntade och väntade gäster på (vi är ingen småkaksfamilj annars). Sagt och gjort, i helgen styrde jag upp ett bak och det var både smidigt och enkelt. Receptet hittade jag på ICA och det kommer längre ner i inlägget om ni blir sugna på att göra era egna saffransbiscotti.







INGREDIENSER:

  • 100 g smör eller margarin 
  • 1/2 g saffran 
  • 1 1/2 dl strösocker 
  • 2 ägg 
  • 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1 1/2 dl pistagenötskärnor eller andra nötter (jag tog mandel)

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Smält matfettet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret. Blanda saffranet med matfettet. Häll det i en bunke och låt svalna. Rör ner äggen och sockret.
  3. Blanda mjöl och bakpulver. Hacka nötterna grovt. Rör ner nötterna och mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
  4. Dela degen i 4 delar. Rulla varje del till en längd ca 40 cm lång. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem svalna lite.
  6. Sänk temperaturen till 100 grader.
  7. Skär varje längd i ca 10 sneda skivor och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.
  8. Torka biscottin mitt i ugnen cirka 1 timme eller tills de känns torra. Låt ugnsluckan stå på glänt. Vänd på dem efter halva tiden.


Placera biscottin i en vacker glasburk och ha framme på bordet som ett vackert gult smycke. Kommer lyfta vilken dag som helst, som solsken på burk. Helt enkelt underbart!







3 kommentarer:

  1. Så gott och så snyggt! Måste kanske ta och testa sådana. Gillar att baka men har aldrig gjort biskotti :D

    Solsken
    Linda

    SvaraRadera
  2. Åh, det där är en klassiker hos oss. Från november till nyår har vi en burk med saffransbiscotti och en burk med pepparkakor ståendes på köksbänken. Man vet ju aldrig när suget sätten in! ;) Men jag har aldrig bakat dem med mandel innan, det måste jag testa! Låter urgott!

    SvaraRadera

MERRY CHRISTMAS!

& ett stort tack för att du har lämnat en kommentar på min blogg.

Välkommen åter!