12 november 2013

Julens bästa doft

Hyacinter.

Jag älskar hyacinter, speciellt vita. Doften framför allt, det finns få dofter som jag förknippar så med julen som den speciella hyacintdoften. Jag kan sitta länge och dofta på blommorna, lite som tjuren Ferdinand, och bara njuta av hur fantastiskt gott de luktar.

Varje år köper jag vita hyacinter, dels för att jag tycker att det är den enda färg som passar in vid jul och dels för att de, även om jag älskar doften, inte doftar för starkt, vilket kan irritera både människor och djur.

& snart är det dags att införskaffa de första blommorna för i år.

Som jag längtar!


Lite tips gällande hyacinter:

Hyacinterna kan vara helt gröna vid inköpstillfället men knoppen skall synas. Hyacinten tål att placeras både i fönstret och en bit in i rummet.
Ge sparsamt men regelbundet med vatten.
Placera hyacinten svalt under natten så ökar hållbarheten.
Hyacinten kan hålla flera veckor om den får stå i uterummet eller på den inglasade balkongen. Källa: Odla.nu

11 kommentarer:

 1. Åh, de där luktar så juligt och gott! Älskar hyacinter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Det är ju det de gör. Underbart!

   Kram

   Radera
 2. Jag älskar också doften av hyacint. Har också helst vita hemma men jag brukar köpa någon blå med starkare doft och gömma undan. Vissa vita tycker jag tyvärr luktar alldeles för lite. Jag vill kunna gå förbi en grupp hyacinter och känna juldoften och inte behöva trycka ner näsan i hyacinten för att jag ska känna lukten. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Det där med att gömma alltså. det kanske man ska testa för jag är som du, ibland kan de lukta alldeles för lite,

   Kram

   Radera
 3. Svar
  1. Då får du investera i några sådana i din fina lägenhet så att den blir ännu mysigare :-)

   Radera
 4. Doften av hyacinter är nog julens viktigaste för mig. Då jag blundar och doftar på dem minns jag mina barndoms jular hemma. Här i Österrike är hyacinten ingen typisk julblomma, så det är alltid lite problematiskt att hitta några. Men Ikea har ju alltid hyacinter före jul...

  SvaraRadera
  Svar
  1. IKEA is the shit :-) Vilken tur att du har tillgång till det. Annars kan man driva upp lökar själv men det tar mellan 10-12 veckor vad jag förstår och det är ju kanske lite sent nu..

   Radera
  2. Ja, Ikeas hyacinter är verkligen en nödlösning om jag inte råkar hitta några andra. Dem köper jag bara för doftens skull, utseendet är ju alltid lite sisådär... Att driva upp hyacinter själv har jag nog funderat på, men i september har vi ännu sommar här, så då känns allting som har med julen att göra väldigt långt borta. Skall försöka tänka på det nästa höst!

   Radera
 5. Åh, jag älskar verkligen hyacintdoften!
  Brukar alltid köpa blåa just för att de doftar starkare, vill också kunna gå förbi och känna doften, eller ännu hellre, känna doften direkt när man öppnar ytterdörren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhh, jag fixar inte färgerna alltså, då blir det kaos i min ensidiga färghjärna som inte klarar för mycket färg. men jag kanske får köpa en och gömma, så att jag får lite mer av doften iaf.

   Radera

MERRY CHRISTMAS!

& ett stort tack för att du har lämnat en kommentar på min blogg.

Välkommen åter!