26 november 2013

Fem veckor kvar och en stillsam fundering om tomten bryr sig om dammråttor?


GODER AFTON, GODER AFTON, BÅDE HERRE OCH FRU...


Fem veckor kvar, sen är det faktikt julafton. Kan ni tänka er? & nu går det så snabbt, så snabbt. Innan vi vet ordet av är det första advent och sen rusar december på i rasande fart och man ska hinna med allt det där som känns viktigt. Som att gå på mysiga julmarknader, köpa julklappar, baka julgodis och julbröd, pynta och dona, ha glöggkvällar och slå in julklappar i vackra papper.

Men man måste hinna njuta också och det hoppas jag att ni gör, för inga måsten är viktiga nog om man inte gör sakerna för sin egen skull och mår bra av att göra dem. Allt för många människor mår dåligt runt jul, av krav och prestationsångest.

Man behöver inte baka egna lussekatter om det inte finns tid, det går alldeles utmärkt att köpa färdigbakade. Inte heller skinkan, senapen eller julgodiset behövs knåpas ihop om tiden inte räcker till, då går det att fixa på annat håll. Allt sånt där är bara viktigt att ägna sig åt om det ger positiv energi tillbaka.

Tänk på det.

& julklappar, som kan vara en sådan ångest för dem som kanske har det tufft nog ändå. Tänk då på att en julklapp inte behöver vara något du köper för dyra pengar. Kanske kan det vara något du gör? Som att erbjuda någon en kväll med avlastning från barn/hund/släkting. Att ge ett presentkort på en trädgårdsdag, där du hjälper vederbörande en eftermiddag i trädgården, något som brukar uppskattas av dem som trädgård har. Kanske kan du baka en kaka och ge bort, erbjuda en videokväll hemma med hemlagad pizza.

Kanske kan du skriva fina visdomsord och rama in vackert och ge bort. Ta ett fint foto och framkalla, skriva ner fina minnen i en bok eller erbjuda en ryggmassage. Det finns massor av saker som inte kostar något alls eller i alla fall väldigt lite och det kan vara värt att tänka på ibland. Det behöver inte kosta något för att bli uppskattat.

& nu är det fem veckor kvar och tänk då på att göra så mycket som möjligt för att du ska må bra, att inte göra en massa saker "för att alla andra gör det". För julen ska vara en glädjens tid, med vänner, god mat och omtänksamhet.

& det är faktiskt det viktigaste (och tomten bryr sig inte om dammråttor i hörnorna!).


2 kommentarer:

  1. Så bra skrivet, håller helt med dej! Inga måsten, om man inte själv vill det førstås. En fin adventstid till dej!

    SvaraRadera
  2. Fint skrivet! Visst är det så, och de flesta har nog tyvärr "prestationsångest" under julen också. Man vill alltid köpa de mesta julklapparna, osv....Tänk om alla bara kunde tagga ner lite, vad mysigt det skulle bli :)

    amandasjul.blogg.se

    SvaraRadera

MERRY CHRISTMAS!

& ett stort tack för att du har lämnat en kommentar på min blogg.

Välkommen åter!