4 december 2014

Jultraditioner del 1 - Advent

Bild lånad från bloggen Strålande adventsstjärna





ADVENT



Varför firar vi advent? Ja det kan man ju onekligen undra, så det ville jag ta reda på. Advent är en förkortning av det latinska orden Adventus domini, ord ni säkert hört i både jullåtar och i julfilmer. Adventus domini betyder Herrens ankomst och det var alltså det som advent var till för en gång i tiden, nedräkning och förberedelse inför Jesu födelse.



Advent har funnits sedan 500-talet och då var det främst kyrkan som "firade" advent. Fast fira är helt fel ord i sammanhanget, snarare var det en väldigt allvarsam tid med botgöring, fasta och eftertanke (dvs rätt stor skillnad mot nu). Advent förändrades sedan allt eftersom men länge, länge var det en allvarlig tid då återhållsamhet, tystnad och vördnad skulle förekomma. T.ex användes det inga musikinstrument i kyrkan och bröllop var förbjudna under denna tid.



Advent, som vi känner traditionen nu, formades dock inte förrän i slutet av 1800-talet och det var faktiskt inte förrän på 1912 som den första adventsstjärnan kom till Sverige. Traditionen med stjärnor är med andra ord knappt hundra år gammal. En av de första och mest populära stjärnorna i Sverige på den tiden var en sjuuddad rödorange stjärna i papp som vi känner som Tindra kristall. Den producerades av H&M grundare Erling Persson och blev snabbt en bästsäljare i Sverige. För 2,50 kr kunde man bli ägare av en vacker adventsstjärna i papp, som var hopvikt och lätt att förvara. Han var inte den första i Sverige som försökte sig på julstjärneförsäljning men de andra försöken hade gått om intet då julstjärnorna var relativt dyra att tillverka och köpa. Erling sålde sin billigt och fick på så sätt en mycket större kundbas och på den vägen är det.



Nu för tiden inleder advent den tid då vi förbereder julen. Det är på något sätt startskottet för hela julfirandet. Vi samlas kring adventsljusstaken, tänder ett ljus varje söndag och myser med pepparkakor och glögg. Vi adventspyntar med ljusslingor, ljusstakar och stjärnor. Julmusik spelas och julborden börjar ätas. & varje söndag samlas familjer kring adventsljusstaken och tänder ytterligare ett ljus, ett varje söndag fram till julafton, då vi väntar på Herrens ankomst. Eller ja, tomten som han kallas hos oss.



Om ni är intresserade av adventsstjärnor, fakta och bilder så tycker jag att ni ska besöka bloggen Strålande adventsstjärna som skriver och berättar om massor av olika stjärnor. Jätteintressant.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MERRY CHRISTMAS!

& ett stort tack för att du har lämnat en kommentar på min blogg.

Välkommen åter!